Biologisch

WAAROM BIOLOGISCH?

De naam zegt het al. Tijdens een Bio Proeflokaal editie proef je alleen maar biologisch. Wij laten met veel passie zien en proeven dat je met biologische ingrediënten de heerlijkste gerechten kunt maken, met verrassende combinaties en pure smaken. Culinair genieten, maar dan wel met oog voor de wereld. Want wist je dat als je biologisch eet, jij bijdraagt aan onder andere:

 

BODEMVRUCHTBAARHEID EN EEN RIJKER BODEMLEVEN

 MEER SOORTEN DIEREN EN PLANTEN IN GROTERE AANTALLEN

KLIMAATBESTENDIGE LANDBOUW

EEN GEZONDER VOEDSELSYSTEEM VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES

WAT IS BIOLOGISCH NOU PRECIES?

Biologische voeding wordt onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. Daarbij wordt gewerkt met compost en natuurlijke mest, zonder chemisch-synthetische hulpmiddelen (pesticiden) en GMO (genetisch gemodificeerd) vrij. Ook bij het verwerken van voeding is het van belang de producten zo puur en natuurlijk mogelijk te houden. Zo worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan biologische producten toegevoegd. Biologische voeding moet aan strenge eisen voldoen en Skal controleert bij de boer, de producent én in de winkel. Je kunt een biologisch product herkennen aan het welbekende groene blaadje.

GOED VOOR DE AARDE

Wist je dat maar liefst 95% van ons voedsel afhankelijk is van onze bodem? Om goed te kunnen groeien hebben gewassen een vruchtbare bodem nodig, met veel bodemleven, de juiste voedingsstoffen en een goede structuur. Goed voor onze bodem zorgen is dus van levensbelang! Bij biologische teelt dragen minder intensief gebruik van het land, zo min mogelijk pesticiden en kunstmest en vruchtwisseling bij aan de bodemvitaliteit die zo hard nodig is. Door de reguliere intensieve landbouw verliezen we namelijk maar liefst 30 voetbalvelden per minuut aan vruchtbare grond! Biologische landbouw zorgt voor een vruchtbare bodem, in plaats van uitputting van de aarde, ook in de toekomst.

“54% VAN DE NEDERLANDSE BODEM WORDT GEBRUIKT VOOR LANDBOUW”

GOED VOOR DE BIODIVERSITEIT

Naast een gezonde bodem stimuleert de aanpak van biologische boeren ook de biodiversiteit. Zo komen op biologische boerderijen 30% meer (wilde) plantensoorten, insecten en micro-organismen voor. Zowel in de bodem, als daarboven. Denk aan regenwormen en de met uitsterven bedreigde bij. Momenteel is er in Nederland nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit over en dat is ontzettend zorgelijk. Biodiversiteit zorgt namelijk voor waterzuivering, de productie van zuurstof, vruchtbare grond, bestuiving van planten (zoals landbouwgewassen) en een stabiel klimaat. Als mens zijn we dus afhankelijk van biodiversiteit. Reden te meer om te kiezen voor biologische producten!